Dirigent

Al tijdens haar studies op Codarts, het Rotterdams conservatorium, dirigeerde Madeleine het jeugdorkest van muziekvereniging De Kleine Trompetter. Haar liefde voor het dirigeren is dan ook bij deze vereniging ontstaan.

Nadat zij was afgestudeerd in Rotterdam, is zij hafa-directie gaan studeren bij Gerrit Fokkema en later bij Gerhart Drijvers op de Bourdon Hogeschool.

In juni 2014 is zij met mooie commentaren van o.a. Jan Stulen en Gert Jansen afgestudeerd.

 

Madeleine is een gedreven, jonge en enthousiaste dirigente die het beste uit haarzelf wil halen en uit de individuele spelers in het orkest.

Tijdens haar repetities heeft zij altijd het streven een efficiënte manier van repeteren te combineren met een ontspannen en prettige werksfeer. ‘Ik deel graag met mijn orkesten de ambitie om samen toe te werken naar een mooie muzikale prestatie. Echt muziek maken staat bij mij voorop; dan kan je het publiek raken en een prachtige avond bezorgen. Dat is waar het om gaat.’

 

Ervaringen

Zowel als fluitiste in diverse orkesten, als in haar directiestudie en -werkzaamheden heeft Madeleine ruime ervaring opgedaan met een breed repertoire en orkesten van uiteenlopend niveau.

Tijdens haar studie volgde zij Masterclasses van Koos Mark en Jan Stulen. Veelal dirigeerde zij tijdens deze masterclasses orkesten samengesteld uit professionele en semi professionele musici. Vanaf 2008 is Madeleine dirigent bij Ceacilia Gouderak (uitkomend in de derde divisie) en dirigeert zij het jeugdorkest in Zevenhuizen. Daarnaast wordt zij veel gevraagd als dirigent bij projecten en valt zij geregeld in voor andere dirigenten.

De afgelopen jaren heeft zij ook jeugd-muziekweekenden geleid waaraan jeugd tot 21 jaar van verschillende verenigingen meededen.

 

In juni 2016 heeft Madeleine meegedaan aan The Young Conductor Award 2016, waarbij jonge ambitieuze dirigenten hebben gestreden om een plek in de finale op 2 juli 2016.  De finale heeft zij helaas net niet gehaald; Ze is zesde geworden van de 24 dirigenten die mee mochten doen.

 

‘Om jezelf als orkest op de kaart te zetten is het belangrijk samen te werken met andere muziekverenigingen, scholen, koren, toneelverenigingen, etc. om subsidie te kunnen krijgen en daarmee grote projecten te kunnen opzetten.’

 

De volgende projecten heeft Madeleine op haar naam staan:

  • In december 2013 heeft zij met Ceacilia Gouderak in samenwerking met een koor een eigen arrangement van Scatterflock and the Glastonbury Thorn: A Christmas Cantata van J. Douglas uitgevoerd.
  • Ook heeft zij in december met het jeugdorkest van De Kleine Trompetter een groot kerstproject gedaan in samenwerking met jeugdsymfonieorkest Piu Mosso.
  • In maart 2014 heeft zij met Frans Hakkemars en Joanne Oussoren samengewerkt. Zij hebben met ´Droom Theater´ een poppenspel gemaakt bij het Carnaval des Animaux dat zij heeft uitgevoerd met een blaaskwintet.
  • In december 2015 heeft Madeleine en Caecilia Gouderak samengewerkt met een groot projectkoor. Ze hebben samen het parchtige stuk An Englisch Christmas van Philip Spark uitgevoerd.
  • In mei 2016 heeft zij met Het Edes orkest een concert gegeven dat in het teken stond van De Smaak van Van Gogh. Ze brachten o.a. het stuk Van Gogh Portraits van Aldo Rafael Forte ten gehore in samenwerking met verschillende kunstschilders en een accordeonist uit de gemeente Ede.
  • In september 2016 voerde zij met Stedelijk Blaasorkest Spijkenisse de Schilderijen tentoonstelling van Moessorgski uit in samenwerking met diverse kunstschilders uit Spijkenisse.
  • Met Muziekvereniging Caecilia Gouderak heeft zij in november 2016 een zelfgeschreven musical opgevoerd in samenwerking met toneelvereniging Grimas.